Jabłka w cieście

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 4 osób

Jesienią gdy mamy nadmiar jabłek i są wyjątkowo soczyste o tej porze, warto wykorzystać je do wspaniałych dań takich jak jabłka w cieście.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:

    2 pełne szklanki mleka
    2 jajka
    ok. 1,5 szklanki mąki
    1 cukier waniliowy lub 2 łyżki cukru
    odrobina proszku do pieczenia
    szczypta soli

    kilka jabłek – najlepsze miękkie
    cynamon do posypania jabłek

    cukier puder do posypania gotowych jabłek w cieście.
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka 1. Jabłka obieramy i wycinamy specjalnym nożykiem otwory.
  • jabłka z cynamonem 2. Posyp jabłka cynamonem.
  • jabłka 3. Potnij jabłka na równe plasterki.
  • jabłka 4. Jeśli lubisz dużo cynamonu to posyp jeszcze na krążki.
  • ciasto 5. Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być lekko gęste. Włóż kilka plastrów jabłka do ciasta.
  • jabłka 6. Następnie połóż plasterki jabłka w cieście na rozgrzaną patelnię z olejem. Polej jeszcze ciasto na jabłka aby wypełnić dziurki.
  • jabłka w cieście 7. Smaż na złoty kolor z obu stron na niewielkim ogniu tak aby jabłka lekko zmiękły.

Porady

Zamiast jabłek można użyć również miękkich gruszek. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować