Fajna przekąska podczas imprez i spotkań rodzinnych, szybka i prosta do zrobienia. Słonecznik nadaje jej chrupkości i oryginalnego smaku.
10 min
Składniki:
6 dużych plastrów szynki konserwowej
6 dużych plastrów żółtego sera (bez dziur)
100 g serka topionego gouda
garść ziaren prażonego słonecznika
kilka gałązek koperku
kawałek czerwonej papryki
Ślimaczki z szynki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stole rozłożyć kawałek folii spożywczej. Na niej rozłożyć szynkę układając w prostokąt o dwóch plasterkach na wysokość i trzech na szerokość.
2.Serek wymieszać z koperkiem i słonecznikiem. Rozsmarować na szynce. Przykryć plastrami sera. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć paski papryki. Pomagając sobie folią zwijać całość w roladę
3.Gotową przekąskę odstawić na godzinę do lodówki a następni kroić w plastry i nadziewać na wykałaczki.
Komentarze