Jabłecznik z bezą

4.99 (164 ocen)

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią, ten zrobiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz ;)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    kostka margaryny albo masła
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek
    cynamon i cukier do smaku

    5 białek
    szczypta soli
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy, miękką margarynę, cukier oraz żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Jabłka smażymy, dodając wg uznania cynamonu i cukru.
    Na wystudzone ciasto wykładamy masę jabłkową. Białka ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut. Kiedy beza zrobi stwardnieje piekarnik wyłaczamy ale ciasto zostawiamy jeszcze na 30 minut, dopiero po upływie tego czasu jabłecznik wyciagamy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować