Jabłecznik wybitnie jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Odstawiamy do lodówki.
2.W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostkę i wrzucamy do garnka lub głębokiej patelni. Polewamy wodą, cynamonem, cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy aż zmiękną, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będą już miękkie i będą się rozwalać, mieszamy z bułką tartą i zostawiamy na około 15 minut pod przykryciem, aby lekko ostygły.
3.Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
4.Z ciasta wydzielamy około 2/3 jego objętości i wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy. Wyścielamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
5.Nadzienie jabłkowe wykładamy do wyłożonej ciastem formy, przyklepujemy, aby wyrównało się z górnymi krawędziami tortownicy i posypujemy bułką tartą.
6.Pozostałe 1/3 objętości ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim nadzienie jabłkowe. Przyklepujemy przy krawędziach, żeby połączyło się z ciastem wyścielającym tortownicę, nakłuwamy widelcem.
7.Jabłecznik pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze