Jabłecznik pod pierzynką

4.5 (146 ocen)

Wyśmienite do kawy i herbaty.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 kg jabłek, 1 kostka margaryny, 5 jajek, cukier waniliowy, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki miodu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody,
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, sodę, margarynę, 5 żółtek i śmietanę; zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamrażalki. Pierwszą część rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na cieście rozłóż starte na dużych oczkach jabłka zmieszane z miodem.
  • 3. Pianę ubij z pozostałym cukrem, dodaj budynie, połóż na drugą część ciasta. Na pianę zetrzyj na tartce ciasto z zamrażalki lub formuj małe kuleczki.
  • 4. Piecz 50 min w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować