Jabłecznik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Wykonanie ;
Do miski oddzielić białka a żółtka osobno do szklanki. Ubijamy piane z białek na sztywno z dodatkiem cukru zwykłego lub cukru pudru oraz cukru waniliowego Następnie dodajemy żółtka i mieszamy na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składnik Wykładamy ciasto na blaszkę posmarowaną masłem i wyspaną bułką tartą pieczemy w temperaturze 200 C przez 50 minut
2.Jabłka obieramy myjemy i ścieramy na grubszej tarce wkładamy jabłka do rondelka podlewamy mała ilością wody dodajemy cukier waniliowy i cukier kryształ gdy jabłka są mało słodkie i dusimy na małym ogniu do miękkości czyli gdy już nie będzie soku Ściągamy te jabłka z ognia dodajemy cynamon według uznania do smaku i studzimy te jabłka
3.Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę ubijamy ją mikserem do gęstości dodajemy cukier waniliowy i na samym końcu dodajemy usztywniacz do śmietanki i miksujemy jeszcze chwilę do konsystencji gęstej
4.Czekoladę rozdrabniamy i wsypujemy na miskę i kładziemy na gotującą się wodę rozpuszczamy ją na parze dodajemy odrobinę mleka i polewa jest gotowa
5.Na upieczony biszkopt i ostudzony kładziemy masę jabłkową rozmasowujemy na to masę śmietanową również rozmasowujemy a na końcu wylewamy polewę i smarujemy
Komentarze