Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest wyśmienite i znika równie szybko jak się je robi. Smakuję wszystkim a zwłaszcza mojemu synkowi - Kubusiowi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl. cukru pudru
    4 żółtka
    kostka margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18%
    Beza
    4 białka
    1 szkl. cukru
    oraz
    1 kg jabłek
    1 cukier waniliowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Beza

Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz margarynę, siekamy dużym nożem. Cukier puder ucieramy z żółtkami i śmietaną, dodajemy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część dzielimy na dwie równe porcję i w woreczkach wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem a następnie ścieramy również na tarle jedną porcję ciasta z zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę, usztywniamy dodając cukier, wylewamy na ciasto. Na koniec ścieramy druga porcję ciasta z zamrażalnika. Tak przygotowane ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 200° C.

Porady

Przepis ten również można wykorzystać do ciasta ze śliwkami lub brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować