Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz margarynę, siekamy dużym nożem. Cukier puder ucieramy z żółtkami i śmietaną, dodajemy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część dzielimy na dwie równe porcję i w woreczkach wkładamy do zamrażalnika. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem a następnie ścieramy również na tarle jedną porcję ciasta z zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę, usztywniamy dodając cukier, wylewamy na ciasto. Na koniec ścieramy druga porcję ciasta z zamrażalnika. Tak przygotowane ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 200° C.
Porady
Przepis ten również można wykorzystać do ciasta ze śliwkami lub brzoskwiniami.
Komentarze