Imprezowe rurki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Drożdżowe rurki, nie koniecznie muszą być słodkie. Proponuję wypełnić je ulubioną sałatką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    1.5 łyżeczki soli
    30 g drożdży
    2 jajka
    mak lub sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Imprezowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Dodać jedno jajko, sól, resztę mleka i mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia.
  • dzielenie ciasta 2. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą cienko rozwałkować formując długie paski. Każdy pasek przeciąć wzdłuż na pół.
  • Przed pieczeniem 3. Jednym paskiem owinąć natłuszczoną rurkę, zaczynając od węższego końca. posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • Gotowe rurki 4. Piec na złoty kolor w temp. 170 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z foremek.
  • Nadziewanie 5. Worek cukierniczy napełnić ulubioną sałatką, ( drobno pokrojoną) i napełnić rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować