Hiszpańskie muffiny pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

dla wielbicieli pomarańczy :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - średnie pomarańcze: 2 sztuki
    - masło: 115 gramów
    - cukier: 225 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka: 160 gramów
    - starte migdaly: 3 szczypty
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - skórka z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - cukier: 100 gramów
    - woda: 225 mililitrów
    - lody waniliowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Hiszpańskie muffiny pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy muffinkowej:

    Pomarańczę obrac przy pomocy obieraczki do ziemniaków ze skórki (użyjemy jej do syropu)
    Pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić do rondelka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • 2. Schłodzić. Następnie odsączyć przy pomocy sitka. kawałki pomarańczy zmiksować do uzyskania gładkiej masy (przy pomocy miksera ręcznego z końcówką koktajlową)
  • 3. W miseczce wymieszać cukier z masełkiem, następnie doda jajka. zmiksować wszystko dokładnie, na końcu dodając pozostałe składniki (mąkę i proszek do pieczenia z migdałami)
    nałożyć do 12 foremek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170C na 30 minut.
  • 4. Przygotowanie syropu pomarańczowego:

    Wlewamy 225ml wody do rondelka i wsypujemy do niej 100g cukru.
    Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Następnie, gdy cukier się rozpuści dodajemy skórkę z pomarańczy (obraną wcześniej i pokrojoną a drobne kawałeczki)
    Po około 5 min ściągamy z palnika pozostawiając do wystygnięcia.
  • muffiny pomaranczowe 5. Muffinki podajemy z lodami po uprzednim udekorowaniu syropem pomarańczowym!
    PALCE LIZAĆ :)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować