Hamburgery z pieczonych buraków - Beet Burger

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przygotowałam coś dla tych co nie lubią mięsa. Muszę jednak dodać, że pożeracze mięsa równie chętnie sięgają po te hamburgery, bowiem urzekają smakiem. Warto jeszcze dodać, że buraki to wręcz narodowy produkt i do tego bardzo zdrowy i tani. Do zdrowych hamburgerów upiekłam również zdrowe bułki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Żytnie bułki do hamburgerów

    Składniki:

    300 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej
    240 ml letniej wody
    2 łyżki oliwy
    2 płaskie łyżki cukru
    łyżeczka soli himalajskiej
    1 jajko
    18 g świeżych drożdży
    łyżka mleka w proszku

    Hamburgery z pieczonych buraków

    Składniki:
    5 średniej wielkości buraków
    3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    3.4 szklanki płatków górskich (owsianych)
    3-4 łyżki ziaren słonecznika
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 - 4 cm papryczki chili
    pęczek natki pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Hamburgery

Hamburgery z pieczonych buraków - beet burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/hamburgery-z-pieczonych-burakow-beet 1. Jak zrobić bułki?

    - do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj
    - połącz obydwie mąki, dodaj sól i mleko w proszku, wymieszaj
    - dodaj pozostałe składniki (jajko, oliwę, drożdże z wodą) i wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne
    - odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 min.
    - posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm
    - wykrawaj dużą szklanką koła i kładź na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce
    - posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem
    - pozostaw do wyrośnięcia na 25 - 30 min.
    - włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 -18 min.
    - kiedy lekko przestygną przekrój i zrób hamburgery z pieczonych buraków

    Jak zrobić hamburgery?

    - buraki włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką i piecz około godziny, kiedy przestygną obierz ze skórki i pokrój w dość duże kawałki
    - pokrój cebulę, posiekaj natkę pietruszki
    - do buraków dodaj kaszę, płatki i pozostałe składniki za wyjątkiem jajka i oliwy, wymieszaj i wszystko zmiel w maszynce
    - do masy buraczanej dodaj jajko i oliwę, wymieszaj, dopraw sola i pieprzem i odstaw na 20-30 min, do lodówki
    - wysmaruj blaszkę i posyp bułką tartą, do obręczy nakładaj masę buraczaną
    - włóż hamburgery do nagrzanego do 180 piekarnika i piecz 30-35 min.
    - kiedy lekko przestygną zdejmij z blaszki
    - na patelni rozgrzej olej i smaż hamburger z każdej strony 2-3 min.
    - hamburger połóż na przekrojoną bułkę, na wierzch dodaj sałatkę, przykryj drugą częścią bułki
    - sałatka: zielona sałata,rukola, ogórek kiszony, dymka, ser typu roquefort, sos winegret


Porady

Moja rada: - masę hamburgerową należy odstawić po to aby płatki wchłonęły wilgoć - hamburgery można/nie trzeba smażyć, to już kwestia gustu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Buraki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować