Gulsz barani z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udziec potnij w grubą kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
2.Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle, aż się zarumieni.Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą.
3.Całość duś około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając wodą lub bulionem. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.
4.Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę. Gotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut, zrzucając z talerza porcje ciasta łyżeczką do wody.
Komentarze