Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)
35 min
Składniki:
0,5 kg polędwicy wieprzowej
2 czerwone papryki
25 dag pieczarek
3-4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
A'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla.
2.Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z papryką pokrojoną w mniejsze słupki i pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości.
3.Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.
Komentarze