a'la Strogonow

4.5 (163 ocen)

  • 35 min

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    2 czerwone papryki
    25 dag pieczarek
    3-4 ogórki konserwowe
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu
    1/2 szklanki śmietany
    1-2 łyżki mąki
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

A'la strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla.
  • 2. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z papryką pokrojoną w mniejsze słupki i pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości.
  • 3. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować