Gruziński chleb serowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki chleb wypełniony mieszanką różnych serów nie wymaga żadnych dodatków, sam w sobie jest przepyszny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa typ 650 - 550 g
    świeże drożdże 40 g
    mleko letnie 250 ml
    sól 1 łyżeczka
    masło 125 g
    cukier 1 łyżeczka

    NADZIENIE:
    camembert 120 g
    mozzarella 125 g
    twaróg 125 g
    ementaler 125 g
    masło miękkie 15 g
    jajka 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Gruziński chleb serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.
  • 3. Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.
  • 4. Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.
  • 5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 6. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.

Porady

Przepis na ten chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” , tutaj podaję przepis z moimi zmianami. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas wyrastania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Ementaler Sery Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować