Serowy chleb z boczkiem oliwkami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Chleb z nuta sera, pomidorów, boczku i oliwek. Najlepszy jeszcze ciepły, bez masła. Można zajadać się nim bez obkładu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g mąki chlebowej typ 650
    2 dkg drożdży
    15 dkg sera gouda plastry
    10 dkg boczku wędzonego
    12 pomidorów suszonych
    5 dkg oliwek zielonych
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Serowy chleb z boczkiem oliwkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1.
    Drożdże rozpuszczam w trzech łyżkach wody, dodaję jedną łyżkę mąki i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn, 300 ml letniej wody w której rozpuszczam sól, oraz oliwę. Wyrabiam ciasto żeby było elastyczne. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ciasto rozwałkowane z nadzieniem 2. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie oleju, dodaję pokrojony czosnek. Wyrośnięte ciasto wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 25 cm na 45. Wykładam na nim oliwki, boczek, plastry sera i pomidory suszone.
  • rolada zwinięta 3. Zwijam w rulon i wkładam do wysmarowanej formy keksowej.Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekę około 45 minut temp 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować