Grubaśne słodziaki

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne, śmietanowe paczuszki z cukrem pudrem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - duże jajko: 1 sztuka
    - śmietana 18% kwaśna: 100 mililitrów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder do posypania: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Grubaśne słodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sodziaki 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
    ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

    Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

    Kroimy na romby.

    Smażyć na głęboki oleju po ok. minutce z każdej strony.

    Osuszamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy cukrem pudrem.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować