Grillowany pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.Pstrągi wypatroszone kładziemy na foli aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem kolorowym rozcieramy po całych rybach. Każdą rybkę skrapiamy sokiem z cytryny , a do środka wkładamy po dwa plasterki cytryny, po łyżce masła i po gałązce koperku. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi , dajemy po kilka listków bazylii i po gałązce koperku na wierzch ryby.
3.Pstrągi zawijamy w folię i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
4.Po pół godzinie pstrągi kładziemy na rozgrzanym grillu i co chwilę przewracamy z jednej strony na drugą. Grillujemy je niecałą godzinę.
5.Gotowe pstrągi odwijamy z folii i dajemy na talerz z dowolnymi warzywami.
Komentarze