Greckie babeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niezwykle puszyste i wilgotne babeczki nadziane fetą, pomidorami i oliwkami z nutą śródziemnomorskich ziół.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 130 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 0.25 łyżeczki
    - oregano: 0.25 łyżeczki
    - tymianek suszony: 0.25 łyżeczki
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwki zielone bez pestek: 10 sztuk
    - pomidory średnie: 2 sztuki
    - ser feta: 150 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Greckie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z serem feta i oliwkami 1. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, paprykę słodką, suszoną bazylię, oregano, tymianek, olej, mleko i wbijamy jajko. Całość dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory ( wcześniej sparzamy je we wrzątku, zdejmujemy skórkę i usuwamy pestki), przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone oliwki i pokruszony ser feta. Mieszamy łyżką.
  • Babeczki z pomidorami i serem feta 2. Przekładamy do wysmarowanych olejem foremek do muffinków na ¾ wysokości ( z podanej przeze mnie ilości wychodzi 12 sztuk). Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować