Efektownie wyglądające, proste, ale przede wszystkim nieziemsko smaczne gołąbki. Łączą wszystko to, co lubię - kapustę, ziemniaczany farsz i mięsny dodatek w postaci boczku. Polecam!
Gołąbki ziemniaczana szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w zgrabną kostkę i powoli topimy na patelni. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Solimy do smaku.
2.Kapusty w dwóch oddzielnych garnkach sparzamy wodą. Zdejmujemy liście na gołąbki.
3.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, kaszę manną oraz podsmażoną na łyżce masła drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty białej i modrej, dodając do środka każdego gołąbka łyżkę wcześniej wytopionych skwarek.
5.Gołąbki układamy w dwóch naczyniach żaroodpornych wyłożonych liśćmi kapusty- oddzielnie układamy gołąbki białe, oddzielnie ciemne.
6.Ułożone gołąbki otulamy liśćmi kapusty- w ten sposób uchronimy je przed ewentualnym przypaleniem. Zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Naczynia przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty potrzebują nieco więcej czasu.
7.Gotowe gołąbki układamy naprzemiennie, okraszamy boczkiem i posypujemy obficie posiekanym koperkiem- to właśnie on daje niesamowity smak całej potrawie. Smacznego!
Komentarze