Gołąbki w liściach winogron

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Co jakiś czas wprowadzam do jadłospisu nowe potrawy. To tradycyjne greckie danie zasmakowałoczwórce moich dzieci. Przepis mam od znajomej.

Składniki:

  • ● 20 dużych liści winogron
    ● szkl. oliwy
    ● 3 cytryny
    Farsz: duża papryka
    ● 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 25 dag cebuli zwyczajnej
    ● 15 dag białej cebuli
    ● 20 dag ryżu
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w liściach winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne. Cebule zwyczajne
    obieramy, razem z papryką
    kroimy w małą kostkę
    i podsmażamy na łyżce oliwy.
  • 2. Paprykę i cebulę przekładamy
    do miski, a na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i mieszając,
    smażymy mięso, aż powstaną
    grudki. Ryż gotujemy na sypko.
    Białe cebule obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Mięso i ryż mieszamy
    z warzywami i natką. Doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i przyprawa uniwersalna.
  • Gołąbki w liściach winogron 3. Liście winogron sparzamy,
    nakładamy po łyżce farszu i formujemy
    gołąbki. Ciasno układamy
    w naczyniu żaroodpornym.
    Resztę oliwy, sok wyciśnięty
    z 2 cytryn i odrobinę wody mieszamy
    i wlewamy do połowy
    wysokości gołąbków. Przykrywamy
    i pieczemy ok. 60 minut
    w 180 °C. Podajemy na gorąco
    skropione sokiem z cytryny.

Porady

● Gołąbki można podawać także z keczupem lub sosem pomidorowym. ● Wegetarianie mogą przygotować farsz bez mięsa, z różnokolorową papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liście winogron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować