Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

  • wyświetlono: 9692 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Wyszły bardzo dobre,więc koniecznie wypróbujcie ten przepis.

DSC_6044
  • 90min

Składniki

300 g wieprzowiny*
300 g wołowiny*
3 cebule
50 g estragonu (użyłam suszonego)
100 g natki pietruszki
1/2 szklanki surowego ryżu
kilkanaście świeżych lub marynowanych liści winogron
300 ml jogurtu maconi (użyłam zwykłego naturalnego)
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

* W oryginalnym przepisie tołmę robi się z 200 g wołowiny, 200 g wieprzowiny i 200 g baraniny.

Sposób przygotowania przepisu:

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

  • 1. Wszystkie rodzaje mięsa drobno siekamy nożem. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki również bardzo drobno siekamy. Pokrojoną cebulę mieszamy z mięsem, dodajemy natkę pietruszki i estragon. Ryż zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i gotujemy przez około 6 minut. Ugotowany ryż mieszamy z farszem mięsnym. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Jeśli używamy świeżych liści winogron, to przed użyciem myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut. Natomiast liście konserwowe wystarczy jednie przemyć pod bieżącą wodą.
  • Tołma3. Na każdym liściu kładziemy kulkę farszu.
  • Tołma4. Liście niezbyt ciasno zwijamy w kopertę, tak jak tradycyjne gołąbki.
  • Tołma5. Tak przygotowaną tołmę układamy ciasno w garnku, zalewamy szklanką zimnej wody, przykrywany i gotujemy.
  • 6. W oryginalnym przepisie tołmę powinno się gotować przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody. Ja gotowałam ją jednak dłużej, bo po 30 minutach liście wciąż były dość twarde. Jogurt lekko ubijamy i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy. Tołmę podajemy gorącą, polaną jogurtem z czosnkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińskaTołma w liściach winogronczyli gołąbki po gruzińskutołmatolma

Komentarze

Podobne przepisy

gołabki

Dodane przez: bella81

gołąbki w liściach botwinki

Są bardzo smaczne

Kurczak po gruzińsku

Dodane przez: Mysiunia

Kurczak po gruzińsku

Bogactwo smaku tej potrawy tkwi...

gulasz

Dodane przez: 89blondyna89

Gulasz po gruzińsku

Z francuskim akcentem Pascala Brodnickiego...

Kurczak po gruzińsku

Dodane przez: szynszyla

Kurczak po gruzińsku

Pyszne udka kurczaka w pomidorach....

gołąbki z botwinki.1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach...

Gołąbki z botwiny miałam ochotę...

Dodane przez: beati1212

Schab w liściu czyli gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej to pyszne danie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE