Gofry z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na gofry: żółtko oddzielić od białka i zmiksować z mlekiem (1 szklanka), mąką, proszkiem do pieczenia, olejem oraz solą na jednolitą masę.
Ubite białko połączyć z ciastem i piec na nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy po około 3 minuty z każdej strony
2.Krem waniliowy: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, wymieszać z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami mleka. Resztę mleka (1 szklanka po odlaniu 5 łyżek) zagotować z laską wanilii i zalać masę żółtkową, cały czas mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania.
3.Truskawki opłukać, pokroić na części. Na gofry układać krem waniliowy, na niego truskawki, a całość oprószyć potarkowaną czekoladą. Smacznego!
Komentarze