Gniazda orzechowo migdałowe z ciasta Kataifi

4.5 (175 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kadaifi (ciasto filo) nazywane również „włosami babci” jest bardzo słodkie ale nie da się go nie polubić .Ciasto pochodzi z Grecji ale zajadają się nim wszystkie kraje arabskie.Polecam wypróbować!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kataifi (mrożone ciasto): 250 gramów
    - orzechy włoskie: 1 szklanka
    - migdały: 1 szklanka
    - masło: 80 gramów
    - woda: 0.5 szklanki
    - miód: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - kardamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazda orzechowo migdałowe z ciasta kataifi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrozić, roztrzepać rękoma by stało się puszyste.
    Wysmarować blaszkę muffinową masłem, z ciasta zwinąć gniazdka
    i włożyć do otworów w blaszce tak by wypełniały boki a środek miał tylko
    podstawę z włókien.
  • 2. Orzechy oraz migdały pokruszyć w malakserze, dodać cukier waniliowy
    oraz kardamon, wymieszać.
    Masę orzechowo migdałową nałożyć po 1 czubatej łyżce na środki gniazd,
    polać włókna ciasta stopionym masłem
    i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180" na 20 minut.
  • 3. W między czasie zagotować wodę, dodać miód i gotować na małym ogniu
    przez 15 minut do czasu aż zrobi się lekka zawiesina.
    Kiedy Kadaifi się upiecze, wyciągnąć foremkę z piekarnika i od razu
    polać syropem miodowym.
    Odstawić do ostygnięcia, można na godzinkę wstawić do lodówki
    w celu stwardnienia syropu ale stwardnieje niewiele!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować