Kadaifi (ciasto filo) nazywane również „włosami babci” jest bardzo słodkie ale nie da się go nie polubić .Ciasto pochodzi z Grecji ale zajadają się nim wszystkie kraje arabskie.Polecam wypróbować!
Gniazda orzechowo migdałowe z ciasta kataifi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozmrozić, roztrzepać rękoma by stało się puszyste.
Wysmarować blaszkę muffinową masłem, z ciasta zwinąć gniazdka
i włożyć do otworów w blaszce tak by wypełniały boki a środek miał tylko
podstawę z włókien.
2.Orzechy oraz migdały pokruszyć w malakserze, dodać cukier waniliowy
oraz kardamon, wymieszać.
Masę orzechowo migdałową nałożyć po 1 czubatej łyżce na środki gniazd,
polać włókna ciasta stopionym masłem
i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180" na 20 minut.
3.W między czasie zagotować wodę, dodać miód i gotować na małym ogniu
przez 15 minut do czasu aż zrobi się lekka zawiesina.
Kiedy Kadaifi się upiecze, wyciągnąć foremkę z piekarnika i od razu
polać syropem miodowym.
Odstawić do ostygnięcia, można na godzinkę wstawić do lodówki
w celu stwardnienia syropu ale stwardnieje niewiele!
Smacznego!
Komentarze