Ciasto orzechowo - migdałowe

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciacho dla smakoszy orzechów i migdałów

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g masła
    1/2 szklanki cukru
    6 jajek
    1,5 szklanki kaszy manny
    3/4 szklanki mielonych orzechów
    3/4 szklanki mielonych migdałów
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    tabliczka białej czekolady

    sok z połowy cytryny
    łyżka miodu
    szklanka wody

    120 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Ciasto orzechowo - migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek . Z białek ubić sztywna pianę.
    Masła z cukrem utrzeć na puch. Dodać żółtka i dalej ucierać.
    Do masy dodawać suche produkty na przemian z mlekiem ( w którym wcześniej należy rozpuścić czekoladę ) .Na koniec dodać delikatnie piane z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec ok 50 min - 180 stopni.
  • 2. Z soku z cytryny, miodu i wody zrobić poncz.
    Wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zalać ponczem.
    Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Na koniec polać polewą kakaową ( masło +cukier +kakao +woda podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej masy )
    Udekorować wg uznania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować