Galaretka porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Może być dodatkiem do deserów, pieczywa, herbaty...

  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwone porzeczki: 2 kilogramy
    - cukier żelujący 2:1: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przetwory

Galaretka porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czerwone porzeczki 1. Porzeczki obrać, opłukać.
  • 2. Przygotować sok. Ja zrobiłam to w sokowniku. Po mniej więcej godzinie otrzymałam 1l i 350ml soku.
  • 3. Otrzymany gorący sok zagotować z kilogramem cukru żelującego (całość dobrze wymieszać). Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę.
  • 4. Zebrać pianę z powierzchni i gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odwrócić do góry dnem na 10 minut.
  • 5. * Na opakowaniach cukrów żelujących zazwyczaj podane są następujące proporcje: na 750ml soku należy użyć 500g cukru żelującego 2:1. Uważam, że jest to za mało. Przy takich proporcjach powstaje konfitura. Aby otrzymać galaretkę, należy takiego cukru użyć więcej.
  • 6. * Czas przygotowania nie obejmuje czasu potrzebnego na obranie porzeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować