Galaretka porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki obrać, opłukać.
2.Przygotować sok. Ja zrobiłam to w sokowniku. Po mniej więcej godzinie otrzymałam 1l i 350ml soku.
3.Otrzymany gorący sok zagotować z kilogramem cukru żelującego (całość dobrze wymieszać). Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę.
4.Zebrać pianę z powierzchni i gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odwrócić do góry dnem na 10 minut.
5.* Na opakowaniach cukrów żelujących zazwyczaj podane są następujące proporcje: na 750ml soku należy użyć 500g cukru żelującego 2:1. Uważam, że jest to za mało. Przy takich proporcjach powstaje konfitura. Aby otrzymać galaretkę, należy takiego cukru użyć więcej.
6.* Czas przygotowania nie obejmuje czasu potrzebnego na obranie porzeczek.
Komentarze