Galaretka porzeczkowa z wanilią, do słoików

0 (0 ocen)

Galaretka z czerwonej porzeczki z prawdziwą wanilią, jest tak smaczna że prawie słoiczek zjadłam na kolację do chleba. Galaretka wyszła bardzo zwarta i twarda, pomimo krótkiego czasu gotowania owoców, a to za sprawą pektyn, które w dużej ilości mają właśnie porzeczki.

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
    500 g cukru
    1,5 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Galaretka porzeczkowa z wanilią, do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyść z szypułek, umyj i przełóż do garnka, owoce rozgnieć tłuczkiem lub widelcem, gotuj na wolnym ogniu często mieszając, ok. 45 minut. Powstały sok i resztki rozpadniętych owoców przetrzyj przez gęste sito, im staranniej tym lepsza będzie galaretka. Sok przelej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i zacznij ponownie gotować, ok. 30-40 minut. Pod koniec dodaj ziarenka z wanilli. Wymieszaj. Przygotuj 5 wyparzonych słoiczków (takich na ok. 200-230 ml), przelej jeszcze płynną galaretkę, zakręć i postaw do góry nogami.

Porady

Porzeczki nie trzeba długo gotować, stężeje z pewnością. Nawet słoików nie potrzeba dodatkowo pasteryzwać. Z 1,5 kg owoców otrzymałam prawie 700 g soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować