Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcja na garnek 5 litrowy. Mięso umyć. Zalać zimną wodą. Gdy się zagotuje zebrać szumowiny. Dodać ziele, liść, pieprz, marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek, sól. Gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 2 – 2,5 h). Mięso wyjąć i pokroić w grubą kostkę. Rosół przecedzić (ja mierzyłam ile go mam bo od tego zależy ile dać żelatyny wyszło mi 2,5 l płynu). Do gorącego rosołu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. W miseczkach poukładać pokrojoną z rosołu marchewkę, kilka ziarenek kukurydzy, listek zielonej pietruszki. Ułożyć mięsko i zalać przestudzonym rosołem, posypać pieprzem. Odstawić do stężenia.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 15 kubeczków (każdy o pojemności 0,2 l).
Można dodać również groszek, ugotowane jajko.
Komentarze