Frytki z gyrosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frytki wykładamy na blaszkę i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy je na około 25-30 min.
2.W tym czasie płuczemy i oczyszczamy naszego fileta, którego następnie kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Solimy i doprawiamy przyprawą kebab - gyros. Smażymy do miękkości. Po usmażeniu wykładamy fileta na papier kuchenny do odsączania tłuszczu. Przygotowujemy sos.
3.Sos:
W miseczce łączymy jogurt, majonez i śmietanę. Mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe opakowanie przyprawy tzatziki. Mieszamy i sos czosnkowy mamy gotowy.
4.Gdy frytki mamy już gotowe solimy je i wykładamy na talerz, posypujemy gyrosem i serem żółtym. Aby ser się nam rozpuścił wkładamy talerz z daniem jeszcze na parę chwil albo do piekarnika albo do mikrofalówki (według gustu). Gdy ser się nam rozpuści danie jest gotowe do spożycia. Podajemy z sosem czosnkowym.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można to danie polać ketchupem lub zjeść solo. Smakuje równie dobrze.
Komentarze