Frytki z gyrosową posypką

4.46 (188 ocen)

  • 40 min

Bardzo łatwe i sycące danie. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. :-) Składniki podane na dwie porcje.

  • 40 min

Składniki:

  • 400g frytek (ja używam mrożonych do piekarnika)
    2 filety z kurczaka
    przyprawa kebab - gyros
    garść sera żółtego (startego)
    1 duży jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
    1 łyżeczka majonezu
    1 łyżeczka śmietany
    1 ząbek czosnku
    przyprawa tzatziki
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Frytki

Frytki z gyrosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki wykładamy na blaszkę i do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy je na około 25-30 min.
  • 2. W tym czasie płuczemy i oczyszczamy naszego fileta, którego następnie kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Solimy i doprawiamy przyprawą kebab - gyros. Smażymy do miękkości. Po usmażeniu wykładamy fileta na papier kuchenny do odsączania tłuszczu. Przygotowujemy sos.
  • 3. Sos:

    W miseczce łączymy jogurt, majonez i śmietanę. Mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe opakowanie przyprawy tzatziki. Mieszamy i sos czosnkowy mamy gotowy.
  • 4. Gdy frytki mamy już gotowe solimy je i wykładamy na talerz, posypujemy gyrosem i serem żółtym. Aby ser się nam rozpuścił wkładamy talerz z daniem jeszcze na parę chwil albo do piekarnika albo do mikrofalówki (według gustu). Gdy ser się nam rozpuści danie jest gotowe do spożycia. Podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można to danie polać ketchupem lub zjeść solo. Smakuje równie dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować