Sycący i szybki obiad z tego co akurat znajdziemy w lodówce, kiełbasę można zastąpić szynką lub pieczonym mięsem, groszek zamienić na kukurydzę itd
Składniki:
1 cebula
200 g kiełbasy drobiowej
0,5 puszki groszku
250 g pieczarek
5 jaj
50 ml mleka
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
sól i pieprz
100 g sera żółtego
Frittata z kiełbasą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę pokroić drobno, kiełbasę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na patelnię (najlepiej taką, którą można wstawić do piekarnika). Przesmażyć i zdjąć na talerz.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone pieczarki, smażyć, aż odparują.
W międzyczasie odsączyć groszek, ser (miałam pokrojony w plastry) podzielić. 3 plastry przekroić na 4 i odłożyć, resztę pokroić w kostkę.
Mleko wlać do kubka, dodać przyprawy, wymieszać, wbić jajka i dokładnie roztrzepać.
odparowane pieczarki wymieszać z kiełbasą, groszkiem i pokrojonym w kostkę serem. Zalać jajkami. Smażyć na małym ogniu ok 5 minut, następnie rozłożyć na wierzchu ser i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Komentarze