Faszerowane ziemniaki - Stuffed potatoes

0 (0 ocen)

  • 35 min

Z młodych ziemniaków można wyczarować wiele dań. Skłaniam się w kierunku prostoty i minimalizmu.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:

    kilka ziemniaków (4-5 szt.)
    1 żółtko
    2-3 różyczki kalafiora
    2-3 gałązki bazylii
    kopiasta łyżka sera feta
    płaska łyżka kuskusu
    sól i pieprz do smaku

    Sos jogurtowo - ziołowy

    Składniki:
    1/2 szklanki gęstego jogurtu
    1/2 ogórka
    2-3 gałązki bazylii
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Jajko

Faszerowane ziemniaki - stuffed potatoes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak to zrobić?

    - obrane ziemniaki przekrój na połowę i ugotuj na półmiękko (około 8-10 min.), lekko przestudź
    - ugotuj różyczki kalafiora, rozgnieć je widelcem, dodaj jajko, posiekane zioła, ser feta, kuskus , dopraw solą i pieprzem
    - z każdego ziemniaka zetnij lekko czubek (aby mógł stać), wydrąż
    - napełnij każdego ziemniaka przygotowaną masą
    - wysmaruj naczynie i wysyp bułka tartą
    - ułóż w naczyniu napełnione ziemniaki, przykryj folią i włóż do nagrzanego do do 180 stopni piekarnika
    - zapiekaj pod przykryciem 15 - 20 min.
    - podaj z sosem jogurtowo - ziołowym

    Jak zrobić dip?

    - utrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj ogórek, lekko go posól i odstaw na 15 min.
    - odsącz ogórek, posiekaj zioła, dodaj jogurt, sól i pieprz, wymieszaj

Porady

Moja rada: - ziemniaki w piekarniku koniecznie nakryj, inaczej za bardzo wyschną - ziemniaki w tej formie nadają się również na grilla, musisz jednak każdy oddzielnie owinąć folią lub ułożyć na tacce i szczelnie "zapakować"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kalafior Ziemniaki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować