Ziemniaki faszerowane

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

pyszne ziemniaki nadziewane twarogiem i zapiekane z żółtym serem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4-6 dużych ziemniaków
    Farsz:
    10 dag białego sera
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    15 dag żółtego sera
    Sos:
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1 1/2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły.
    Chłodne, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok 1 cm. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Twaróg, wydrążony miąższ z ziemniaków i mleko miksuję i dodaję do masy posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min.
    W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam na gotujące mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy.
    Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować