Ziemniaki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam by wystygły.
Chłodne, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok 1 cm. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Twaróg, wydrążony miąższ z ziemniaków i mleko miksuję i dodaję do masy posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min.
W tym czasie mleko, na sos, gotuję. Rozbijam jajko i ucieram z olejem i mąką. Mieszankę wlewam na gotujące mleko. Mieszam by nie było grudek . Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo , kroję w kostkę i dodaję do sosu. Tak przygotowanym sosem można poleć ziemniaki przed zapiekaniem, później posypać tartym serem i dopiero wtedy wstawić do piekarnika, i obiad mamy gotowy.
Lub tak, jak w moim przypadku, podać z mięsem:)
Komentarze