Przez kilka lat mieszkałam w Irlandii. Ziemniaki wg tego przepisu często goszczą u mnie zwłaszcza w piątki z kubkiem kefiru. Dobre są też jako dodatek do mięs.
Składniki:
10 średniej wielkości ziemniaków
1 szkl mleka
2 młode cebulki z cybuchami (można zastąpić porem)
1/2 kostki masła
sól, pieprz
Champ potatoes- ziemniaki po irlandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc. Cebulkę posiekać i delikatnie zeszklić na niewielkiej ilości masła. Mleko ugotować, dodać cebulkę i gotować jeszcze kilka minut, wlać do ziemniaków i rozgnieść aż osiągną kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek, zrobić w środku wgłębienie i wlać resztę roztopionego masła.
Komentarze