Champ potatoes- ziemniaki po irlandzku

4.5 (156 ocen)

Przez kilka lat mieszkałam w Irlandii. Ziemniaki wg tego przepisu często goszczą u mnie zwłaszcza w piątki z kubkiem kefiru. Dobre są też jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
    1 szkl mleka
    2 młode cebulki z cybuchami (można zastąpić porem)
    1/2 kostki masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Champ potatoes- ziemniaki po irlandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc. Cebulkę posiekać i delikatnie zeszklić na niewielkiej ilości masła. Mleko ugotować, dodać cebulkę i gotować jeszcze kilka minut, wlać do ziemniaków i rozgnieść aż osiągną kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek, zrobić w środku wgłębienie i wlać resztę roztopionego masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mleko Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować