Faszerowane młode ziemniaki

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 24 lata. Pracuję dorywczo, więc mam sporo czasu na gotowanie. Odczuwam dużą satysfakcję, gdy rodzina docenia efekty moich kulinarnych starań.

Składniki:

  • ● 1 kg niedużych młodych ziemniaków
    ● czerwona papryka
    ● 15 dag pieczarek
    ● 2 małe filety z kurczaka
    ● 15 dag żółtego sera
    ● 2-3 łodygi oregano
    ● mielona papryka
    ● sól, pieprz
    ● olej
    ● przyprawa do gyrosa
    ● przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane młode ziemniaki 1. Ziemniaki myjemy (nie obieramy).
    Przekrawamy wzdłuż na
    ok. 1/4 wysokości. Gotujemy
    na półtwardo. Lekko studzimy.
    Większe części wydrążamy,
    wgłębienia oprószamy przyprawą
    do ziemniaków. Studzimy.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w małą kostkę. Oprószamy
    przyprawą do gyrosa,
    mieloną papryką, pieprzem i solą.
    Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju. Wlewamy odrobinę wody
    i dusimy na małym ogniu, aż
    woda wyparuje. Wyjmujemy.
  • 3. Paprykę i pieczarki kroimy
    w kostkę. Smażymy kilka minut
    na odrobinie oleju. Dodajemy
    mięso. Oregano myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Mieszamy
    z farszem. Doprawiamy.
    Faszerujemy ziemniaki. Posypujemy
    startym serem. Przykrywamy
    odkrojonymi ziemniaczanymi
    wierzchami. Pieczemy ok.
    20 minut w temp. 180 °C.

Porady

● Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki. ● Wydrążone kawałki ziemniaków dodajemy do farszu. ● Ziemniaki można najpierw ugotować i dopiero przekroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować