Ekspresowa tarta francuska z tuńczykiem

4.5 (151 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiące ciasto francuskie na prawdziwym maśle, do tego tuńczyk, por, trochę sera i gotowe... Rewelacyjne na gorąco, ale równie smaczne na zimno.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 500 gramów
    - sos pomidorowy: 6 łyżek
    - suszona bazylia: 0.5 łyżeczki
    - suszone oregano: 0.5 łyżeczki
    - mozzarella: 125 gramów
    - tuńczyk z sosie własnym (w kawałkach): 1 puszka
    - por: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sos pomidorowy

Ekspresowa tarta francuska z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażamy, rozwałkowujemy na wielkość nieco większą niż blaszka o wymiarach 20x30, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy boki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy do zrumienienia, około 20 minut. W tym czasie 4-5 razy otwieramy piekarnik i przyklepujemy unoszące się do góry ciasto łopatką.
  • 2. Por podsmażamy 3 minuty, na łyżce masła, doprawiamy solą i pieprzem.
    Tuńczyka odsączamy z zalewy na sicie.
    Sos pomidorowy mieszamy z suszonymi ziołami, jeśli jest taka potrzeba możemy dodać odrobinę cukru, sól i pieprz.
    Mozzarellę ścieramy na tarce.
  • tarta francuska z porem i tuńczykiem 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy mu nieco przestygnąć i kroimy na porcje. Ja kroję je dlatego, że każde z członków mojej rodziny ma nieco inne preferencje smakowe, a tarta ta daje okazję zaspokoić wszystkie zachcianki za jednym razem. I tak: Wszystkie kawałki smaruję sosem pomidorowym, na dwóch rozkładam tuńczyka i por, trzy posypuję serem. Jeden pozostaje posmarowany tylko sosem, ale takie ma życzenie moje dziecko.
  • 4. Blaszkę z tartą wkładam ponownie do piekarnika i piekę w temperaturze 180 st.C do momentu aż ser się rozpuści. Wyjmuję i serwuję...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować