Ekspresowa tarta francuska z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozmrażamy, rozwałkowujemy na wielkość nieco większą niż blaszka o wymiarach 20x30, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy boki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy do zrumienienia, około 20 minut. W tym czasie 4-5 razy otwieramy piekarnik i przyklepujemy unoszące się do góry ciasto łopatką.
2.Por podsmażamy 3 minuty, na łyżce masła, doprawiamy solą i pieprzem.
Tuńczyka odsączamy z zalewy na sicie.
Sos pomidorowy mieszamy z suszonymi ziołami, jeśli jest taka potrzeba możemy dodać odrobinę cukru, sól i pieprz.
Mozzarellę ścieramy na tarce.
3.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy mu nieco przestygnąć i kroimy na porcje. Ja kroję je dlatego, że każde z członków mojej rodziny ma nieco inne preferencje smakowe, a tarta ta daje okazję zaspokoić wszystkie zachcianki za jednym razem. I tak: Wszystkie kawałki smaruję sosem pomidorowym, na dwóch rozkładam tuńczyka i por, trzy posypuję serem. Jeden pozostaje posmarowany tylko sosem, ale takie ma życzenie moje dziecko.
4.Blaszkę z tartą wkładam ponownie do piekarnika i piekę w temperaturze 180 st.C do momentu aż ser się rozpuści. Wyjmuję i serwuję...
Komentarze