Nie masz co zrobić z pozostałościami z obiadu? Zrób z nich obiad na drugi dzień :)
Składniki:
ugotowane i dobrze potłuczone ziemniaki
mąka ziemniaczana
2 jajka
mięso obrane od kości
cebula
szczypta gałki muszkatołowej
mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
koperek zielony (może być mrożony)
sos pieczeniowy jasny
łyżka śmietany 30%
Kluski śląskie z klopsami w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobrze utłuczone ziemniaki (bez grudek) mocno ubijamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości takiej jak ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę.Formujemy małe kluski z dziurką w środku Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 5-8 minut.
2.Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, wbijamy jajko przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsy obtaczając je w bułce tartej i smażymy.
3.Do garnka wlewamy wodę wsypujemy sos, po zagotowaniu dodajemy śmietanę i koper, wrzucamy klopsy
Porady
Ja podałam to danie z zieloną sałatą polaną sosem śmietanowym, ale z każdą sałatką danie świetnie smakuje.
Komentarze