Kluski śląskie z klopsami w sosie koperkowym

4.5 (180 ocen)

Nie masz co zrobić z pozostałościami z obiadu? Zrób z nich obiad na drugi dzień :)

Składniki:

  • ugotowane i dobrze potłuczone ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    mięso obrane od kości
    cebula
    szczypta gałki muszkatołowej
    mały ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    koperek zielony (może być mrożony)
    sos pieczeniowy jasny
    łyżka śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Klops

Kluski śląskie z klopsami w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze utłuczone ziemniaki (bez grudek) mocno ubijamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości takiej jak ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę.Formujemy małe kluski z dziurką w środku Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 5-8 minut.
  • 2. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, wbijamy jajko przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsy obtaczając je w bułce tartej i smażymy.
  • 3. Do garnka wlewamy wodę wsypujemy sos, po zagotowaniu dodajemy śmietanę i koper, wrzucamy klopsy

Porady

Ja podałam to danie z zieloną sałatą polaną sosem śmietanowym, ale z każdą sałatką danie świetnie smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować