Dżem z dyni i jabłek

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Kiedy jest dużo jabłek i dynia to można zrobic pyszny dżem

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg obranej i wydrążonej dyni pokroić na kawałki
    1 kg jabłek, najlepiej antonówek, obranych i pokojonych w kawałki
    1 kg cukru
    skórka z 1 cytryny
    sok z jednej cytryny
    10 dkg rodzynek
    10 dkg suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię uprażyć z niewielką ilością wody, jak będzie gotowa, dodać jabłka i razem gotować.Potem dodać cukier, poczekać aż się rozpuści, dodać otartą skórkę z cytryny i sok z
    cytryny.
    Na końcu dodać namoczone rodzynki i żurawiny. Odparować trochę. Przełożyć do
    wyprażonych słoików, pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować