Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić.
Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca.
2.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki.
Od razu podawać.
Porady
Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.
Komentarze