Dynia makaronowa zapiekana

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pora na dynie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g
    pół puszki groszku ok 5 łyżek
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    oregano
    150 g sera żółtego
    tłuszcz do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia makaronowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić i widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano i zapiec, ok 45 min w temp 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować