Duszone warzywa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i osuszamy.
Cukinię ze skórką kroimy
w kostkę. Cebule kroimy w piórka.
Papryki myjemy, oczyszczamy
z gniazd nasiennych, miąższ kroimy w paski. Czosnek
rozgniatamy w prasce. Ryż
gotujemy według przepisu na
opakowaniu. Ser schładzamy
i kroimy w dużą kostkę.
2.Warzywa (oprócz czosnku)
smażymy 10 minut na oleju
z dodatkiem oliwy. Następnie
przykrywamy i du simy do miękkości.
Dodajemy czosnek. Mieszamy
i doprawiamy do smaku
sosem sojowym.
3.Na drugiej małej patelni prażymy
na sucho pestki słonecznika,
aż się zezłocą. Wsypujemy
do warzyw.
4.Na talerze wykładamy ciepły
ryż, obok duszone gorące warzywa.
Posypujemy kostkami
sera camembert.
Komentarze