Duszona w mleku młoda kapusta z groszkiem

0 (0 ocen)

Lekka i delikatna, także pod względem aromatu. "Młoda" wersja dobrze znanej, chociażby ze świątecznego menu, kapusty z grochem - tym razem duszona w mleku.

Składniki:

  • 1 średnia młoda kapusta (ok. 1 kg)
    300 g zielonego groszku
    1 większa biała cebula (120g)
    3 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki oleju
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Jarzynka

Duszona w mleku młoda kapusta z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona w mleku młoda kapusta z groszkiem 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić obraną i posiekaną cebulę - zeszklić
  • Duszona w mleku młoda kapusta z groszkiem 2. Kapustę poszatkować i dołożyć do garnka. Wlać mleko i wodę, wsypać cząber, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość posypać szczyptą soli i cukru - wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Duszona w mleku młoda kapusta z groszkiem 3. Następnie zdjąć pokrywę, dodać groszek i koperek. Wymieszać i dusić jeszcze 10 - 15 min, już bez przykrycia. Kapustę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować