Drożdżowy z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozdrabniamy do małego naczynia, dodajemy 1łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem o tem.40 st. ciepłym ale nie gorącym!! lekko mieszamy i na wierzch posypujemy 1 łyżką mąki, nakrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 min. (wystarczy temperatura pokojowa). Zaczyn powinien mieć jednolitą konsystencję, niezależnie od tego, jak dokładnie go wymieszamy.
2.do drugiej miski dajemy mąkę, cukier jajko, sól, następnie wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dolewając roztopione ciepłe masło, wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli ciasto jeszcze trochę się klei podsypujemy delikatnie mąką po troszeczku. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
3.w międzyczasie przygotowujemy masę maślaną należy dobrze zmiksować masło z cukrem i przygotować rękaw cukierniczy i wypełnić go tą masą
4.wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 10 min. po tym czasie robimy palcem na cieście dołki do których dajemy masę maślana za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni przez ok 30 min.
Porady
bardzo proste i smaczne drożdżowe ciasto tylko nie należy się spieszyć. Polecam zrobic je ze świeżych drożdży wychodzi lepsze niż ze suchych.
Komentarze