Drożdżówki z makiem

4.49 (179 ocen)

Gdy zbliża się jesień i zima w moich wypiekach częściej pojawia się mak. Moja rodzina uwielbia drożdżówki z makiem.

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl mleka
    40 g drożdży
    100 g margaryny
    1/3 łyżeczki soli

    100 g mielonego maku
    100 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 białka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka amaretto
    kilka kropli aromatu migdałowego

    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski rozkruszyć drożdże dodać cukier i ciepłe mleko. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto 2. Ciasto podwoi swoją objętość.
  • Mak 3. Mleko zagotować dodać mak i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Do maku dodać miód i wystudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać do maku razem z amaretto, aromatem i pokruszonymi płatkami.
  • Ciasto 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na trzy. Każdą część wałkować w prostokąt, smarować makiem i zwijać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
  • Drożdżówki 5. Drożdżówki układać na blaszce i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować