Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski rozkruszyć drożdże dodać cukier i ciepłe mleko. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.Ciasto podwoi swoją objętość.
3.Mleko zagotować dodać mak i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Do maku dodać miód i wystudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać do maku razem z amaretto, aromatem i pokruszonymi płatkami.
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na trzy. Każdą część wałkować w prostokąt, smarować makiem i zwijać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
5.Drożdżówki układać na blaszce i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180*C
Komentarze