Drożdżowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 55 min

Smakuje jak chałka idealna na śniadanie bądź kolację ten przepis pochodzi z gór

  • 2 godz. 55 min

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    4 wiejskie jajka
    5 szklanek mąki (przesiać )
    1 c. waniliowy
    szczypta soli
    2 szklanki truskawek

    Kruszonka:
    5 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    0,5 łyżeczki p. do pieczenia (ja zapomniałam o proszku i kruszonka mi opadała,ale smak ten sam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno miski skruszyć drożdże, wsypać cukier na to letnie mleko na to olej (UWAGA! nic nie mieszać!) Osobno roztrzepać jajka trzepaczką na to wylać jajka na to przesianą mąkę i c. waniliowy i posypać szczyptą soli i to zostawić na 2 godziny przykryć ścierką.
    Wymieszać 5 minut ( ciasto ma być rzadkie ). Wyłożyć na blachę i ułożyć owoce.

    Kruszonkę zagnieść. Zetrzeć na tarce na placka. DO NIENAGRZANEGO PIEKARNIKA WKŁADAĆ!!!! Piec około 50 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Można go piec z różnymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować