Drożdżowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać masło, żółtka i cukier, i na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia masła i cukru. Wystudzić.
3.Przesiać mąkę z solą, dodaj do niej mleko z masłem, żółtkami i cukrem, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykrć ściereczką i odstaw na 15 minut.
4.Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przełożyć ciasto do formy (23/33 cm lub w kształcie serca) wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Powierzchnię ciasta wyrównać łyżką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
5.Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
6.Przygotować kruszonkę: W garnuszku roztopić masło. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorące masło i dokładnie wymieszać.
7.Na wyrośniętym cieście ułożyć truskawki.
8.Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Komentarze