Drożdżowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe, nie wymaga wyrabiania. Korzystajmy, póki są truskawki!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
    2 czubate szklanki mąki pszennej
    3 dag świeżych drożdży
    10 dag masła
    3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
    5 czubatych łyżek cukru
    3 żółtka
    2 szczypty soli

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać masło, żółtka i cukier, i na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia masła i cukru. Wystudzić.
  • 3. Przesiać mąkę z solą, dodaj do niej mleko z masłem, żółtkami i cukrem, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykrć ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • 4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przełożyć ciasto do formy (23/33 cm lub w kształcie serca) wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Powierzchnię ciasta wyrównać łyżką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
  • 5. Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 6. Przygotować kruszonkę: W garnuszku roztopić masło. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorące masło i dokładnie wymieszać.
  • drożdżowiec z truskawkami 7. Na wyrośniętym cieście ułożyć truskawki.
  • drożdżowiec z truskawkami 8. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • drożdżowiec z truskawkami 9. Piec 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować