Czekoladowy drożdżowiec z truskawkami i kakaową kruszonką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 paczki świeżych drożdży
    310 ml mleka
    50 dag mąki pszennej
    2 łyżki gorzkiego kakao
    13 dag cukru
    2 duże jaja
    10 dag roztopionego masła lub margaryny
    10 dag posiekanej czekolady mlecznej
    10 dag posiekanej gorzkiej czekolady

    Kruszonka:
    15 dag masła lub margaryny
    15 dag cukru
    11 dag mąki
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy drożdżowiec z truskawkami i kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać, by było letnie. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 łyżki podgrzanego mleka, odstawić, by drożdże "ruszyły".
    Do miski przesiać mąkę z kakaem, dodać drożdże, cukier, jajka, resztę mleka i masło. Ciasto jest rzadkie, więc wyrabiamy je mikserem z tzw. "hakiem/hakami". Na koniec dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić między palcami i posypać ciasto.
  • * 3. Przełożenie:
    Blaszkę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 min (do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować