Ciasto:
1/2 paczki świeżych drożdży
310 ml mleka
50 dag mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
13 dag cukru
2 duże jaja
10 dag roztopionego masła lub margaryny
10 dag posiekanej czekolady mlecznej
10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
Kruszonka:
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
11 dag mąki
2 łyżki kakao
Czekoladowy drożdżowiec z truskawkami i kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać, by było letnie. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 łyżki podgrzanego mleka, odstawić, by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę z kakaem, dodać drożdże, cukier, jajka, resztę mleka i masło. Ciasto jest rzadkie, więc wyrabiamy je mikserem z tzw. "hakiem/hakami". Na koniec dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kruszonka:
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić między palcami i posypać ciasto.
3.Przełożenie:
Blaszkę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 min (do suchego patyczka).
Komentarze