Drożdżowe z cytrusową nutą

0 (0 ocen)

To chyba jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych.Z obowiązkową szklanką mleka oczywiście.

Składniki:

  • Składniki:
    450 g mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    55 g masła
    2 duże jajka
    1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
    Cytrynowa posypka do przekładania:
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki otartej skórki z cytryny (z 3 cytryn)
    1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z cytrusową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.Z drożdży,odrobiny ciepłego mleka,łyżki cukru robimy zaczyn.Odstawiamy do momentu,aż drożdże zacznie pracować.
  • 2. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło.Mąkę mieszamy z cukrem,cukrem waniliowym i solą.Dodajemy zaczyn i wystudzoną wodę z masłem.Wyrabiamy ciasto mikserem,używając końcówek do ciasta drożdżowego.Podczas wyrabiania dodajemy jajka.Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski.Ja pod koniec wyrabiam ręką,żeby ciasto dobrze się napowietrzyło.Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Czas wyrastania jak wiadomo zależny jest od temperatury otoczenia,ale trwa to minimum godzinę.
  • 3. Teraz możemy przygotować posypkę.Owoce dokładnie myjemy.Ja zawsze wyparzam skórkę owoców gorącą wodą.Następnie ścieramy skórkę,dodajemy do niej cukier.Mieszam nadzienie tak,aby wszystko się dobrze połączyło.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką i chwilę wyrabiamy ciasto.Następnie wałkujemy prostokąt o wymiarach 50 cm na 30 cm.Prostokąt smarujemy roztopionym masłem,a następnie przygotowanym nadzieniem.Kroimy na 5 równych pasków 10 x 30 cm.Pasy układamy jeden na drugim tak,aby nadzienie było naprzemiennie.Kroimy przekładańca na 6 kawałków o wymiarach 10 cm na 5 cm.Układamy kawałki pionowo, krótszym bokiem do dna wysmarowanej keksówki o wymiarach 24 cm na 12 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut.Pieczemy w 180 stopniach ok 35-40 minut.Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować