Drożdżowe słone precelki

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację.Pulchne i pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki śmietany 12 %
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka sody
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    białko do posmarowania precelków
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle Przekąski Precelki

Drożdżowe słone precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżką cukru.Do mąki dodać pozostałe składniki i roztarte drożdże ,zagnieść ciasto.
  • Formowanie precli. 2. Odrywać kawałki ciasta,toczyć wałeczki i formować precelki.
  • Do pieczenia. 3. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do spodu.Pozostawić na około 30 minut w cieple ,żeby trochę podrosły.
    Przed pieczeniem posmarować białkiem.
  • Upieczone. 4. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone studzimy.

Porady

Z porcji wyszło 16 precelków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki Drożdże Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować