Drożdżowe rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka lub miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wsypać drożdże,wlać letnie mleko,wsypać cukier, kilka kropli aromatu waniliowego i roztrzepane jajka oraz olej. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Na ok. 20min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać ciasto porcjami na stolnicę i rozwałkowywać na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. pokroić na trójkąty, na każdy nałożyć po łyżeczce nutelli i zwijać w rogaliki. Ułożyć je na blasze przykryć i zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.( Ja nie zostawiałam tylko od razu wkładałam do nagrzanego piekarnika) Każdy posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, można posypać grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15-20 minut aż rogaliki się zarumienią.
Porady
Można posypać dowolnymi składnikami. U mnie był to gruby cukier Trzcinowy :) Polecam
Komentarze