Drożdżowe rogaliki z Nutellą

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

W sam raz na niedzielne popołudnie przy kawce :) Długo są świeże i to jest ich wielka zaleta :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki*
    - 1 szklanka mleka
    - 3 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 3/4 szklanki oleju (może być mniej)
    - 50 g drożdży, lub 7g suszonych (ja dałam właśnie suszone)
    - aromat waniliowy
    - mały słoiczek nutelli (200 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka lub miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wsypać drożdże,wlać letnie mleko,wsypać cukier, kilka kropli aromatu waniliowego i roztrzepane jajka oraz olej. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Na ok. 20min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać ciasto porcjami na stolnicę i rozwałkowywać na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. pokroić na trójkąty, na każdy nałożyć po łyżeczce nutelli i zwijać w rogaliki. Ułożyć je na blasze przykryć i zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.( Ja nie zostawiałam tylko od razu wkładałam do nagrzanego piekarnika) Każdy posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, można posypać grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15-20 minut aż rogaliki się zarumienią.

Porady

Można posypać dowolnymi składnikami. U mnie był to gruby cukier Trzcinowy :) Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować