Chlebki a`la pizza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki
    1/2 op drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 szkl letniej wody
    2 łyżki oliwy
    po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
    1 łyżeczka soli

    SOS:
    1/2 szkl przecieru pomidorowego
    łyżeczka suszonego lubczyku

    DODATKI:
    kilka plasterków salami
    1/2 puszki kukurydzy
    pomidorki koktailowe
    300g pieczarek
    1/2 cebuli czerwonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Chlebki a`la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    drożdże przełożyć do miseczki. Rozmieszać je z cukrem. Dodać letnią wodę i dokładnie rozpuścić w niej drożdże. Dodać sól, zioła, oliwę i mąkę. Wyrobić wszystko tak by ciasto nie lepiło się do dłoni. Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowac SOS. Przecier pomidorowy połączyć z suszonym lubczykiem. Do sosu naljepieć użyć gęstego przecieru lub koncentartu pomidorowego nieco rozrzedzając go ciepłą wodą
  • 3. Przygotować DODATKI: pieczarki oczyścić, pokroic na plasterki i podsmażyć lekko na patelni. Posolić je i popieprzyć do smaku.Pomidorki przeciąć na pół, kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w piórka, a plasterki salami na paseczki
  • 4. Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kwadrat i podzielić na 4 lub 6 mniejszyk kwadracików.
  • chlebki 5. Środek każdego placuszka posmarować sosem omijając brzegi, które powinny być czyste. Na sos ukłożyć pieczarki, a następnie zlepić rogi, tak by powstała kwadratowa miseczka. Do środka włożyć kolejno kukurydzę, salami, cebulkę i na wierzch pomidorki.
  • 6. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut (czas zależy od grubości ciasta i ilości nadzienia)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować