Chlebki a`la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
drożdże przełożyć do miseczki. Rozmieszać je z cukrem. Dodać letnią wodę i dokładnie rozpuścić w niej drożdże. Dodać sól, zioła, oliwę i mąkę. Wyrobić wszystko tak by ciasto nie lepiło się do dłoni. Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.W tym czasie przygotowac SOS. Przecier pomidorowy połączyć z suszonym lubczykiem. Do sosu naljepieć użyć gęstego przecieru lub koncentartu pomidorowego nieco rozrzedzając go ciepłą wodą
3.Przygotować DODATKI: pieczarki oczyścić, pokroic na plasterki i podsmażyć lekko na patelni. Posolić je i popieprzyć do smaku.Pomidorki przeciąć na pół, kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w piórka, a plasterki salami na paseczki
4.Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kwadrat i podzielić na 4 lub 6 mniejszyk kwadracików.
5.Środek każdego placuszka posmarować sosem omijając brzegi, które powinny być czyste. Na sos ukłożyć pieczarki, a następnie zlepić rogi, tak by powstała kwadratowa miseczka. Do środka włożyć kolejno kukurydzę, salami, cebulkę i na wierzch pomidorki.
6.Całość wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut (czas zależy od grubości ciasta i ilości nadzienia)
Komentarze