Sezon na jagody trwa, więc nie może zabraknąć w tym czasie pysznych, puszystych bułeczek. Z kubkiem ciepłego kakao są wspaniałym śniadaniem lub kolacją.
Drożdżowe bułeczki - jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Wykonanie rozczynu: Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn przelać do większego naczynia i odstawić do wyrośnięcia.
2.Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Margarynę stopić na patelni.
3.Do mąki dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, sól i letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlać przestudzoną margarynę i dalej wyrabiać ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odstaje od ręki, jest lśniące i widać pęcherzyki powietrza.
4.Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
5.Przygotowanie kruszonki: Składniki na kruszonkę zagniatamy tak , aby otrzymać niewielkie okruszki.
Przygotowanie nadzienia: Do jagód dodać mąkę i cukier. Delikatnie wymieszać.
6.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm. Kubkiem wykrawać krążki, które potem należy rozpłaszczyć na kształt owalu. Na tak przygotowany placuszek nakładamy jagody i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na wysmarowanej blasze sklejoną stroną do dołu. Zostawiamy do wyrośnięcia.
7.Po wyrośnięciu smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 min. w temperaturze 165*C.
Komentarze